Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η πόλη στην οποία μένουμε και οι δυο μας, είναι η Ηλιούπολη. Η Ηλιούπολη είναι ένα νότιο- νοτιοανατολικό προάστιο της Αθήνας. Απέχει περίπου 15-20 λεπτά από το κέντρο όταν δεν έχει κίνηση. Πιστεύουμε ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια περιοχή που ακριβώς δίπλα υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου, ο Υμηττός.. Ο Υμηττός επηρεάζει και το μικροκλίμα της πόλης. Επειδή το έχουμε παρατηρήσει και οι δύο, όταν περνάμε από το κέντρο με αμάξι που έχει θερμόμετρο, πάντα η θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι θα είναι κατά 2 βαθμούς μικρότερη εδώ στην Ηλιούπολη σε σχέση με αυτή του κέντρου. Αυτό είναι το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, και μπορούμε να το παρατηρήσουμε πιο καλά, το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια καυσώνων. Περισσότερα για το φαινόμενο της θερμικής νησίδας θα αναφέρουμε στον τομέα του περιβάλλοντος. Ας μιλήσουμε τώρα για την ιστορία της πόλης.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στα πολύ παλιά χρόνια στον κόσμο βασίλευε ο Ουρανός και η Γαία. Αυτοί κάνανε αμέτρητα παιδιά. Το πιο όμορφο απ΄ όλα ήταν ο Ευώνυμος. Αυτό το πανώριο παλικάρι είναι ο πρώτος κάτοικος της περιοχής, ο παππούς μας δηλαδή. Απ΄ αυτόν πήρε το όνομα της η περιοχή κατά την αρχαιότητα η οποία ήταν ένας από τους δέκα Δήμους που ήταν χωρισμένη η Αττική . Αυτή είναι η μυθολογική εξήγηση για την ιστορία της Ηλιούπολης.
Αρχαιολογικές ανασκαφές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη Μυκηναϊκού οικισμού στην περιοχή Αγίου Νικολάου και άλλου νεώτερου του 4ου π.χ. αιώνα στην πλατεία Νικηταρά(περιοχές της Ηλιούπολης) . Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο στο Χρεμωνίδειο πόλεμο μεταξύ Μακεδόνων, Πτολεμαίων και Σελευκιδών. Έμειναν σε μας χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, βέλη, βλήματα και αγγεία να θυμίζουν την μεγάλη σύγκρουση.
Στα νεώτερα χρόνια ένας ιδεολόγος ονόματι Παύλος Δρανδάκης, ήρθε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο με το όνειρο να μεταφέρει βελτιωμένο το πολεοδομικό σχέδιο της αρχαίας Ηλιούπολης στην πατρίδα του. Έτσι το 1924 δημιουργήθηκε ο πρώτος σύγχρονος οικισμός, ο οποίος στην απογραφή του 1929 εμφανίζεται με 569 κατοίκους. Αρχικά ήταν κοινότητα όπου κατοικούσαν μεγαλοαστοί, οι οποίοι είχαν οικοδομήσει άνετες εξοχικές κατοικίες με κήπους και ανεμόμυλους (Πουσουλίδης, Ταμπάς, Αναστασιάδης, Πρωτόπαππας).Το Φεβρουάριο του 1964 προήχθη σε Δήμο.
Την προσπάθεια του Δρανδάκη να μεταφέρει το πολεοδομικό συγκρότημα της αρχαίας Ηλιούπολης εδώ, το καταλαβαίνουμε καλύτερα αν δούμε μία φωτογραφία της Ηλιούπολης από ψηλά.



Από αυτή τη φωτογραφία φαίνονται ξεκάθαρα, οι πολλές πλατείες και οι μεγάλοι δρόμοι. Αυτό είναι ένα θετικό της περιοχής μας. Σε άλλες περιοχές οι δρόμοι είναι τόσο στενοί, που δεν χωράνε να περάσουν οι πεζοί.

ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όπως είχα αναφέρει και στη αρχή, το κλίμα και το περιβάλλον της Ηλιούπολης είναι πολύ καλό. Δεν έχουμε το καλοκαίρι τις υπερβολικές θερμοκρασίες των 40 βαθμών, αλλά ούτε το χειμώνα υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Επειδή δίπλα μας βρίσκεται ο Υμηττός το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι σαφώς μικρότερες από αυτές του κέντρου. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός φαινομένου που παρατηρείται στις πόλεις και ονομάζεται φαινόμενο θερμικής νησίδας. Θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα στον τομέα περιβάλλον/πολιτισμός από ένα άλλο blog, που εξηγεί ακριβώς το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το κλίμα της περιοχής μας, είναι και τα πολλά πάρκα που αποτελούν ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Στην πόλη μας έχει κανείς πολλά μέρη να επισκεφθεί. Ας ξεκινήσουμε με το δημοτικό θέατρο της Ηλιούπολης Δ. Κιντής. Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα σε αυτό το πανέμορφο ανοικτό θέατρο παραστάσεις των τοπικών σχολείων αλλά και επαγγελματικών ομάδων. Έχει αμφιθεατρικό σχεδιασμό. Η ακουστική του είναι αρκετά καλή. Το καλύτερο είναι όμως τις καλοκαιρινές νύχτες να παρακολουθούμε παραστάσεις και από πάνω να βλέπουμε τα άστρα. Πράγματι αυτή η σκηνή είναι φοβερή. Ακριβώς δίπλα από το θέατρο, βρίσκεται το δημοτικό αναψυκτήριο. Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος που έχει θέα όλη την Αθήνα. Μετά από μία παράσταση είναι ό,τι πρέπει ένας καφές ή φαγητό για όσους θέλουν, κάτω από τον έναστρο ουρανό και με θέα όλη την Αθήνα. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μάλιστα αυτό το συγκρότημα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σχολείο μας. Μερικές φορές πάμε περίπατο εκεί. Ακόμη αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, γιατί είναι δενδροφυτευμένη όλη η γύρω περιοχή.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως. Για να λέμε την αλήθεια δεν έτυχε να πάμε και ποτέ. Οπότε από το να σας πούμε ανακρίβειες είναι καλύτερο να πούμε την αλήθεια.
Ένας που επισκέπτεται την Ηλιούπολη για πρώτη φορά θα παρατηρήσει τις πολλές πλατείες. Οι περισσότερες απ' αυτές έχουν κυκλικό σχήμα. Ελάχιστες είναι οι πλατείες που δεν έχουν κυκλικό σχήμα.
Στην Ηλιούπολη υπάρχουν και κάποια σημαντικά μνημεία. Ακριβώς κάτω από το σχολείο μας, βρίσκεται το λεγόμενο μνημείο των Ποντίων. Σε μία άλλη πλατεία βρίσκεται το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Στο τελευταίο μάλιστα, στις εθνικές επετείους γίνεται κατάθεση στεφανιών από τα σχολεία της περιοχής και άλλες τοπικές οργανώσεις.
Δίπλα στη Ηλιούπολη βρίσκεται ο Υμηττός. Είναι ένα φυσικό αξιοθέατο. Τώρα πια άρχισε να πρασινίζει πάλι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ’98 είχε πάθει μεγάλη ζημία. Είχε καεί σχεδόν όλη η πλευρά του Υμηττού προς την Ηλιούπολη. Τότε είχαμε πάει και κάνει δεντροφύτευση στις καμένες εκτάσεις. Σήμερα περνάμε και βλέπουμε τα δέντρα που είχαμε φυτέψει. Στο βουνό πρέπει κανείς να επισκεφθεί το μνημείο των πυροσβεστών που σκοτώθηκαν με τη μεγάλη φωτιά του ’98. Κάθε χρόνο γίνεται εκεί μια σεμνή τελετή προς τιμήν τους. Πολέμησαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση τον εχθρό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η φωτιά. Σε μία άκρη του βουνού βρίσκεται και ένα μοναστήρι ο Άγιος Ιωάννης. Σπάνια βρίσκει κανείς τέτοιες περιοχές ένα λεπτό μακριά από κατοικημένες περιοχές. Το μοναστήρι αποτελείται από τους κοιτώνες και δύο εκκλησίες. Η μία είναι πολύ παλιά, πριν το 1200, και υπάρχει και η δεύτερη εκκλησία που είναι πρόσφατη.
Αυτά κατά τη γνώμη μας, είναι μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς στην Ηλιούπολη. Υπάρχουν και άλλα ωραία πράγματα που όμως δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Σίγουρα και η Ηλιούπολη έχει την δικιά της αγορά και τις δικές γιορτές αλλά δεν πρέπει να νομίσει κανείς ότι διαθέτει κάτι το ξεχωριστό σε αυτό τον τομέα σε σχέση με άλλα προάστια του λεκανοπεδίου.
Κάθε καλοκαίρι στο δημοτικό θέατρο Δ. Κιντής γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.



(δορυφορική φωτογραφία από το άλσος της Ηλιούπολης. Διακρίνεται το θέατρο κάτω και δεξιά το αναψυκτήριο)
Από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου τα σχολεία της περιοχής παρουσιάζουν στο κοινό κάποιες εκδηλώσεις. Αυτές οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι μία θεατρική παράσταση, ένα χορευτικό πρόγραμμα ή και μια μικρή συναυλία. Μετά τα μέσα Ιουνίου εμφανίζονται στο θέατρο κάποιοι τοπικοί σύλλογοι. (π.χ. χορευτικοί σύλλογοι) Κάθε βράδυ και μέχρι το τέλος Ιουνίου γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Μετά οι εκδηλώσεις σταματάνε γιατί, πολλοί άνθρωποι πάνε διακοπές και δεν υπάρχει κόσμος. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε ξανά κατά το τέλος Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε αυτό τον κύκλο των εκδηλώσεων λαμβάνουν μέρος περισσότερο επαγγελματικές καλλιτεχνικές ομάδες. Περισσότερα σχετικά με αυτές τις εκδηλώσεις θα αναφέρουμε στον τομέα του πολιτισμού.
Στην πόλη μας υπάρχει επίσης και ένας θερινός κινηματογράφος. Είναι πράγματι πολύ ωραίο να βλέπεις μια ταινία και από πάνω να είναι τα αστέρια! Συχνά πυκνά λαμβάνουν χώρα και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες οπως εκθέσεις ζωγραφικές, συναυλίες και τέτοιου είδους πράγματα. Στις 22 Ιουνίου θα διοργανωθεί μάλιστα μία έκθεση Αγιογραφίας στην πόλη μας. Παλιότερα, θυμόμαστε είχε διοργανωθεί μία εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη. Είχε παραστεί και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης. Είχαμε πάει και οι δύο μας να παρακολουθήσουμε αυτή την εκδήλωση. Ήταν πράγματι συναρπαστικά.
Η οικονομική ζωή στην πόλη μας δεν διαφέρει καθόλου από αυτή των άλλων περιοχών της Αθήνας. Υπάρχουν τα καταστήματα που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, όπως καταστήματα ρούχων παπουτσιών και τέτοια. Υπάρχουν πολλά internet cafe, που αυτό εμείς το βρίσκουμε πολύ θετικό. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες βιοτεχνίες που φτιάχνουν είδη ένδυσης και υπόδησης. Αυτές οι βιοτεχνίες ανήκουν συνήθως σε οικογένειες και σε αυτές δουλεύουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Η κεντρική αγορά της Ηλιούπολης εκτείνεται κατά μήκος της Λεωφόρου Ειρήνης και συνεχίζεται γύρω από την κεντρική πλατεία που καταλήγει αυτή η λεωφόρος. Η κεντρική πλατεία αποτελεί επίσης χώρο συνάντησης των νέων της περιοχής μας. Κάθε Σαββατοκύριακο οι μαθητές και όχι μόνο μαζεύονται στην πλατεία για να διασκεδάσουν και να περάσουν ένα ωραίο βράδυ.

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Δυστυχώς ούτε σε αυτό τον τομέα έχουμε να πούμε πολλά, αφού στις μεγαλουπόλεις δύσκολα επιβιώνουν παραδοσιακά έθιμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις, θρησκευτικές κυρίως, που πρέπει να αναφέρουμε. Κάθε φορά που γιορτάζει μία εκκλησία της πόλης μας, γίνεται περιφορά της εικόνας στους γύρω δρόμους. Στην κεφαλή της πομπής βρίσκεται η εικόνα. Μετά οι Ιερείς της εκκλησίας και οι επίσημοι. Μετά ακολουθούν οι πιστοί. Όσοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την πομπή και έμειναν σπίτια τους, βγαίνουν έξω στις βεράντες και ανάβουν τα φώτα. Είναι πράγματι ένα ωραίο θέαμα. Αργότερα σε ένα παρακείμενο δρόμο της εκκλησίας λαμβάνει χώρα ένα «πανηγύρι». Μικροπωλητές «εκθέτουν» τα προϊόντα τους και οι άνθρωποι αγοράζουν ό,τι θέλουν. Υπάρχουν βέβαια και τα αναπόσπαστα από την ελληνική παράδοση καταστήματα που πουλάνε σουβλάκια. Μάλιστα στην Ηλιούπολη γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στην Αθήνα. Είναι το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας που γίνεται στις 17 Ιουλίου. Οι πάγκοι των μικροπωλητών καλύπτουν περισσότερο από 600 μέτρα σε ευθεία γραμμή!
Παλιότερα, λάμβανε χώρα και ένα καρναβάλι. Ήταν πολύ ωραία, αλλά εδώ και κάποια χρόνια δεν πραγματοποιείται.
Στις εθνικές εορτές παρελαύνουν όλα τα σχολεία της περιοχής μας και κάποιες άλλες τοπικές οργανώσεις, όπως αθλητικοί σύλλογοι . Πριν την παρέλαση οι σημαιοφόροι από τα σχολεία πηγαίνουν στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και γίνεται η λειτουργία. Μετά διασχίζοντας την Λεωφόρο Ειρήνης οι σημαιοφόροι φτάνουν στην πλατεία Ηρώων που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων. Εκεί γίνεται κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Μετά οι μαθητές μαζεύονται στην αρχή της λεωφόρου Ειρήνης και από εκεί αρχίζει η παρέλαση. Αυτό επαναλαμβάνεται δυο φορές το χρόνο.
Η Ηλιούπολη δεν έχει κάποια άλλα ξεχωριστά έθιμα ή γιορτές, γιατί όλοι ζούμε μέσα σε μία μεγαλούπολη και έχουμε τον ίδιο πολιτισμό ,τις ίδιες συνήθειες.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Αυτό το blog δεν έχει σκοπό να ενημερώσει μόνο για εκπαιδευτικά θέματα αλλά και για άλλου είδους όπως τα νέα της πόλης. Σε αυτή την ενότητα θα διαβάσετε κάποια από τα νέα της πόλης μας, της Ηλιούπολης. Εμείς πήραμε τις εφημερίδες και τα περιοδικά της πόλης μας και επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα θέματα.
Δεν θα αναφέρουμε ονόματα περιοδικών, για να μην θεωρηθεί ότι προωθούμε κάποιο απ' αυτά. Βέβαια δεν αντιγράφουμε και τα λόγια του περιοδικού/ εφημερίδας γιατί υπάρχουν και τα πνευματικά δικαιώματα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε απόσπασμα από μία ιστοσελίδα θα δίνεται η πηγή με υπερσύνδεσμο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ένας νέος δρόμος, η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού σχεδιάζεται να γίνει. Αυτός ο δρόμος σχεδιάζεται να περάσει από το βουνό. Οι πολίτες της Ηλιούπολης για να δείξουν την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο θα κλείσουν συμβολικά το δρόμο έξω από το δημαρχείο της Ηλιούπολης. Αυτή είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση είναι σωστή. Δεν είναι δυνατόν ένα βουνό που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, όπως ο Υμηττός, να αντέξει έναν αυτοκινητόδρομο. Ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος είναι κάτω από το έδαφος και πάλι ζημιά θα γίνει.

ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ

Ένας από τους εφιάλτες του καλοκαιριού είναι οι πυρκαγιές. Όλοι θυμόμαστε τις καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πελοπόννησο και ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας.
Ο Δήμος Ηλιούπολης και οι άλλοι δήμοι προσκείμενοι στον Υμηττό, για να προστατεύσουν αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, έχουν αναπτύξει εθελοντικές πυροσβεστικές ομάδες. Μέλη των ομάδων αυτών είναι συνήθως δημότες των περιοχών αυτών. Αυτές οι ομάδες είναι άρτια εκπαιδευμένες και έχουν σύγχρονο εξοπλισμό. Δεν τους υποχρέωσε κανείς το καλοκαίρι να κάθονται και να προστατεύουν το βουνό. Αυτό το κάνουν από αγάπη προς αυτό.
Δυστυχώς στις 30 Μαΐου ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά στα σύνορα Ηλιούπολης Αργυρούπολης. Ευτυχώς ήταν μικρής έκτασης, και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των τοπικών εθελοντικών ομάδων τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο.



Αυτό το γεγονός δείχνει ότι πρέπει όλο το καλοκαίρι να είμαστε πολύ προσεχτικοί και αν τυχόν εντοπίσουμε εστία φωτιάς στο δάσος, να καλέσουμε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία και μετά να απομακρυνθούμε από το σημείο της πυρκαγιάς αν δούμε ότι κινδυνεύουμε. Πάνω από όλα βρίσκεται η ασφάλειά μας.
Όλοι γνωρίζουμε την καταστροφή που υπέστη ο Υμηττός με την μεγάλη φωτιά το ’98. Κάηκε μια μεγάλη δασική έκταση. Ο Δήμος Ηλιούπολης είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος στη προστασία του περιβάλλοντος. Επιδιώκει την διαμόρφωση ενός χώρου, που θα βοηθά τον πολίτη να αναπτύξει την προσωπικότητα και τις όποιες δεξιότητές του. Αναπτύσσει το πράσινο μέσα στα όρια της πόλης και στο περιαστικό δάσος. Έχει εφαρμόσει ολοκληρωμένα προγράμματα με σκοπό να αναπτύξει την περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά από τα πρώτα μαθητικά χρόνια.
Από την 1η-10ου μέχρι την 31η-3ου κάθε χρόνου σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, τα παιδιά της Ηλιούπολης φυτεύουν και υιοθετούν τουλάχιστον ένα δέντρο. Το προστατεύουν, το βλέπουν να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, μαζί με τα άλλα.
Στην αναδάσωση του περιαστικού δάσους του Υμηττού, που επλήγη δύο φορές, συμμετέχουν τμήματα του Στρατού, των Προσκόπων, των Οδηγών, Τοπικοί Σύλλογοι ακόμα και κλιμάκιο Βουλευτών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Η Ηλιούπολη είναι σίγουρα μια πολύ ωραία περιοχή. Όμως δεν είναι τέλεια, έχει κάποια προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα ευτυχώς μπορούν να λυθούν. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εμφανή όπως άλλες περιοχές(π. χ. στενοί δρόμοι). Η Ηλιούπολη έχει το θετικό ότι κτίστηκε πιο μετά από τις άλλες περιοχές. Οπότε και τα κτίρια και οι δρόμοι είναι πιο κοντά στις σύγχρονες ανάγκες. Περιοχές όπως η Κυψέλη, είναι πυκνοκατοικημένες, με στενούς δρόμους που δεν βρίσκεις να παρκάρεις.
Αυτό δε συμβαίνει στην Ηλιούπολη. Οι δρόμοι είναι μεγάλοι, χωράνε πολλά αυτοκίνητα και δεν προκαλείται συχνά μποτιλιάρισμα. Τώρα τελευταία λόγω της περιφερειακής Υμηττού πολλά αυτοκίνητα περνάνε από την Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου(Κατεχάκη) για να πάνε στην Αττική οδό. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων επειδή βλέπουν ότι ο κεντρικός δρόμος είναι μποτιλιαρισμένος, μπαίνουν στα στενά. Αυτό προκαλεί αύξηση της υπερτοπικής κυκλοφορίας, και δυσκολεύει την ζωή των κατοίκων.
Ο δρόμος που προβλέπεται να γίνει στο βουνό θα έδινε λύση σε αυτό το πρόβλημα αλλά θα προκαλούσε άλλα προβλήματα. Εμείς απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορούμε να δώσουμε. Η ηλικία μας και οι γνώσεις μας δεν το επιτρέπουν.
Ένα άλλο πρόβλημα της Ηλιούπολης είναι ότι όταν βρέχει πολύ, επειδή οι αγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την ποσότητα νερού, ξεχειλίζουν. Αυτές οι μίνι-πλημμύρες προκαλούν μερικές φορές ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων. Μία αιτία αυτού του προβλήματος είναι η καταστροφή του Υμηττού. Παλιότερα υπήρχαν τα δένδρα που εμπόδιζαν ένα μέρος του νερού. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα να συγκρατήσει το νερό. Μία λύση είναι η αναδάσωση του Υμηττού, που χρειάζεται όμως χρόνο. Μία άλλη λύση είναι η αλλαγή του δικτύου της περιοχής μας.
Δεν νομίζω ότι η Ηλιούπολη αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Όμως πρέπει πάντα να προσπαθούμε για το καλύτερο, όποιο και να είναι αυτό.
Η Ηλιούπολη είναι η πόλη οπού μεγαλώσαμε, είναι ουσιαστικά για μας, μία δεύτερη πατρίδα Αν είχαμε να επιλέξουμε που θα θέλαμε να μείνουμε αργότερα θα επιλέγαμε, πάλι την Ηλιούπολη.
Εδώ είναι όλοι οι γνωστοί μας. Γιατί να φύγουμε και να πάμε σε μία περιοχή που δεν θα ξέραμε κανένα;
Θα θέλαμε να δούμε την πόλη που μεγαλώσαμε να προοδεύει, να γίνονται έργα που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων, να εξαλείψουν κάποια προβλήματα. Να γίνει η Ηλιούπολη μια πιο ανθρώπινη πόλη. Για να γίνει αυτό πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε. Να μην πετάμε σκουπίδια στο δρόμο να μην μολύνουμε το περιβάλλον, να προστατεύσουμε τον Υμηττό. Εμείς θα είμαστε δημότες της Ηλιούπολης και στο μέλλον. Γιατί να καταστρέψουμε το χώρο που θα ζούμε;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ























ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ



Για μια ακόμη χρονιά, η Κεντρική Πλατεία της πόλης μας θα φιλοξενήσει από τις 18 έως τις 29 Ιουνίου, την Έκθεση Βιβλίου, που συνδιοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο με το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Ηλιούπολης και θα ζωντανέψει από ένα πλήθος μουσικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων. Καθημερινά, από τις 19.30 έως και τις 23.30, όλοι οι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να προμηθευτούν τις καινούργιους εκδόσεις, σε μια ατμόσφαιρα γιορτής. Το ρυθμό θα δώσουν συγκροτήματα, ροκ και έντεχνης μουσικής, από την πόλη μας.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

Τετάρτη 18 Ιουνίου και ώρα 19.30
Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου παρουσιάζει «Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας», ένα περιπετειώδες, οικολογικό παραμύθι (Εκδόσεις Καστανιώτης).

Πέμπτη 19 Ιουνίου και ώρα 21.00 - Εγκαίνια έκθεσης
Ο Κωστής Μαραβέγιας, με το συγκρότημά του Maraveyas illegál, μας «αφηγείται» τις δικές του μουσικές ιστορίες και μας υπενθυμίζει ότι «La vita e bella».

Παρασκευή 20 Ιουνίου και ώρα 21.00
Συναυλία ροκ μουσικής από το συγκρότημα Callmelazy.

Σάββατο 21 Ιουνίου και ώρα 21.00
Συναυλία ροκ μουσικής από το συγκρότημα Mopar.

Κυριακή 22 Ιουνίου και ώρα 20.00
Η συγγραφέας Λίνα Κοντοπούλου, παρουσιάζει ως θεατρική παράσταση, το βιβλίο της «Η μαγική συνταγή που θα σώσει τη γη».

Δευτέρα 23 Ιουνίου και ώρα 20.30
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος αφηγείται, με παιχνίδια ρόλων, την ιστορία του νέου του βιβλίου, «Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί» και στη συνέχεια, τα παιδιά, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Βασιλικής Νίκα, αναλαμβάνουν να ευαισθητοποιήσουν τους μεγάλους για τα θέματα της προστασίας των δασών.

Τρίτη 24 Ιουνίου και ώρα 21.00
Βραδιά έντεχνης και ελαφρολαϊκής μουσικής με το Δημήτρη Φωτόπουλο και τους Φίλιππο Περιστέρη, Θέλμα Καραγιάννη και Πασχάλη Τσέρνα.

Τετάρτη 25 Ιουνίου και ώρα 20.30
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Η ΣΙΡΕΦΑ και οι χαμένες νότες», Γιώργος Κωνσταντινίδης, ταξιδεύει τα παιδιά στη χώρα της μουσικής. Κορυφαίοι συνθέτες και μουσικά όργανα παρουσιάζονται μέσα από ηχητικά παιχνίδια και εικόνες (Εκδόσεις Άγκυρα).

Πέμπτη 26 Ιουνίου και ώρα 21.00
Συναυλία με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια από το συγκρότημα «Ρακοσυλλέκτες». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρχει ενημέρωση και διαδραστική επικοινωνία με το κοινό, από το εκπαιδευτικό και θεραπευτικό προσωπικό της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας «Στροφή», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Παρασκευή 27 Ιουνίου και ώρα 21.00
Συναυλία ροκ μουσικής από τους «soul free».

Σάββατο 28 Ιουνίου και ώρα 21.00
Συναυλία από το ελληνικό ροκ συγκρότημα «Μέρες».

Κυριακή 29 Ιουνίου και ώρα 20.30
Παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τότσικα «Εδώ κάποτε…Συμβολή στην Ιστορία της Ηλιούπολης» και του dvd του Μάριου Νόττα, που το συνοδεύει.

Απόσπασμα από αυτή την ιστοσελίδα

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 8 Ιουνίου η τετραήμερη εκστρατεία ενημέρωσης για το περιβάλλον που διοργάνωσε ο Δήμος Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Περισσότεροι από 4.000 δημότες πέρασαν αυτές τις μέρες από τα περίπτερα που είχαν στηθεί από το Δήμο στις πλατείες Εθνικής Αντίστασης και Ανεξαρτησίας, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή τους, το ενδιαφέρον τους και την οικολογική τους συνείδηση.
Οι περισσότεροι, μάλιστα, απ' αυτούς συμπλήρωσαν και τα σχετικά ερωτηματολόγια, με τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το θέμα. Στους πολίτες μοιράστηκαν συμβολικά δώρα, όπως φυτά, μπλουζάκια με το σύνθημα «καθαρές λύσεις», οικολογικές τσάντες και λάμπες, καθώς και ενημερωτικό υλικό που αφορά την ανακύκλωση και συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών και μικρών οικιακών συσκευών, που στη συνέχεια θα δοθούν προς χρήση στα σχολεία της πόλης.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιήθηκε μουσική βραδιά, με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά προερχόμενη από φωτοβολταϊκά μέσα.

Aπόσπασμα απο αυτή την ιστιοσελίδα