Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα γενικότερα, είναι η ανακύκλωση. Με την διαδικασία της ανακύκλωσης καταφέρνουμε και εξοικονομούμε ενέργεια. Ειδικότερα, για την ανακύκλωση χαρτιών, που μας ενδιαφέρει άμεσα γιατί χρησιμοποιούμε πολύ χαρτί στο σχολείο αλλά και αλλού, γίνονται σημαντικές προσπάθειες. Το χαρτί παράγεται από τα δέντρα. Άρα κόβονται δέντρα από τα δάση της Γης. Τα δέντρα είναι αυτά που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που ενοχοποιείται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμα κόβουμε εμείς συνέχεια δέντρα για να φτιάξουμε χαρτί, απλώς θα καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Αν όμως δίναμε όσα χαρτιά έχουμε για ανακύκλωση δεν θα χρειαζόταν να κόβουμε δέντρα. Έτσι ο πλανήτης θα μπορούσε να "αναπνεύσει". Ένα προτέρημα της ανακύκλωσης είναι ότι χρειάζεται η μισή ενέργεια, από όση θα χρειαζόταν για να φτιάξουμε ένα υλικό από την αρχή. Τώρα ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί τα προτερήματα της ανακύκλωσης και βλέπουμε συνέχεια να φτιάχνονται νέα εργοστάσια ανακύκλωσης χαρτιού και άλλων υλικών. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσα εργοστάσια και οι υποδομές δεν είναι τόσο καλές όσο σε άλλες χώρες.
Πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης για την Ηλιούπολη, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε όλο το δήμο. Δυστυχώς, λείπει ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών, όπως το γυαλί, το πλαστικό, το αλουμίνιο κ.α. Μπορούμε να φέρουμε σαν εξαίρεση ένα κέντρο ανακύκλωσης που λειτουργεί στην Κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, το οποίο είναι προσφορά γνωστού supermarket.
Κατά γενική ομολογία, η Ηλιούπολη είναι ένας από τους πιο καθαρούς δήμους της Αττικής, πράγμα που οφείλεται βέβαια στις προσπάθειες του δήμου και των υπαλλήλων του.
Η Ηλιούπολη βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, ο οποίος όμως ως γνωστόν έχει υποστεί πολλές και συνεχόμενες πυρκαγιές, όπως η καταστροφική πυρκαγιά του 1998. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κατέβουν χώμα και πέτρες από το βουνό με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Έτσι, ο Υμηττός έχασε όλο το γόνιμο έδαφος και απέμεινε η εικόνα που βλέπουμε, μόνο βράχοι. Οι προσπάθειες αναδάσωσης απέδωσαν. Τώρα βλέπουμε τον Υμηττό να αρχίζει να ξαναγίνεται πράσινος. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε βοηθήσει και εμείς σαν σχολείο. Μία μέρα είχαν έρθει στο σχολείο και μας μίλησαν μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που προστατεύουν τον Υμηττό. Συχνά πυκνά πάμε βόλτες στον Υμηττό, περπατάμε μέσα από τον δασικό δρόμο. Από εκεί η θέα είναι φοβερή. Βλέπεις όλη την Αθήνα, Πειραιά, τα πάντα. Επίσης πάμε και ποτίζουμε τα δέντρα που έχουμε φυτέψει.
Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του Υμηττού είναι καλυμμένο από πεύκα, και βρίσκεται πάνω από την Καισαριανή.(κάτω από τις κεραίες)Αυτό το δάσος αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου για την Αττική. Ο αέρας περνάει από αυτό το δάσος, ψύχεται και φτάνει στην Ηλιούπολη δροσερός πια. Αυτός είναι ο λόγος που η Ηλιούπολη έχει σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες με τις άλλες περιοχές της Αθήνας. Ένας ακόμη παράγοντας είναι το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.
Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας (heat island effect) συνίσταται στην εμφάνιση θερμοκρασιών στο αστικό περιβάλλον κατά 1-10°C υψηλότερες σε σχέση με τις περιαστικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό, αποκτάει ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεδομένου ότι οι υψηλές θερμοκρασίες επιδρούν στο αστικό περιβάλλον με την πρόκληση δυσφορίας στους κατοίκους, την αύξηση των δαπανών χρήσης ψύξης και κλιματισμού και την αύξηση της αιχμής στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, το φαινόμενο της θερμικής νησίδας είναι συνήθως υπεύθυνο για τη δημιουργία των φωτοχημικών ρύπων, ειδικά στις πόλεις με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ έχει επιπτώσεις και στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ειδικά στην αιθαλομίχλη, η οποία δημιουργείται από τις φωτοχημικές αντιδράσεις των ρύπων στον αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανότερο να εμφανιστεί και να ενταθεί στις υψηλότερες θερμοκρασίες: όσο υψηλότερη η θερμοκρασία, τόσο πιθανότερος ο σχηματισμός της και, ως εκ τούτου, η συγκέντρωση της αιθαλομίχλης, η οποία βλάπτει το φυσικό περιβάλλον και εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Στην περίπτωση της Αθήνας, της οποίας το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η περαιτέρω ένταση του φαινομένου της θερμικής νησίδας θεωρείται ότι αυξάνει τα περιστατικά ασθενειών, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.



(Απεικόνιση από δορυφόρο του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας στην Αθήνα.)

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την εμφάνιση του φαινομένου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, παρατηρείται μια αλλαγή στη χρήση δομικών υλικών στις πόλεις, όπως το σκυρόδεμα, το γυαλί και η άσφαλτος, τα οποία έχουν διαφορετικές θερμικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται πολύ συχνότερα σε σχέση με τις περιαστικές περιοχές. Επιπλέον, η πυκνότητα των ψηλών κτηρίων στις σύγχρονες πόλεις μέσω της αντανάκλασης και της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας εντείνει τη θέρμανση της πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας και εμποδίζει την αποτελεσματική ψύξη της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό προκαλεί μια αλλαγή στην ενεργειακή ισορροπία της αστικής περιοχής, που οδηγεί στην εμφάνιση υψηλότερων θερμοκρασιών σε σχέση με τις περιαστικές περιοχές. Η ενεργειακή ισορροπία επηρεάζεται επίσης από την έλλειψη βλάστησης στις αστικές περιοχές. Οι περιοχές πρασίνου μέσα ή κοντά στις πόλεις μπορούν να μετριάσουν το αστικό φαινόμενο της θερμικής νησίδας, δεδομένου ότι τα δέντρα και η βλάστηση δροσίζουν τον αέρα στην πόλη μέσω της σκίασης και της διαδικασίας της εξατμισοδιαπνοής που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας κατά 1°-5°C.
Κατά συνέπεια, το μικροκλίμα μιας πόλης μπορεί να επηρεαστεί ουσιαστικά από τις πράσινες περιοχές, δεδομένου ότι τα δέντρα και η βλάστηση δροσίζουν τον αέρα μέσω της διαδικασίας της εξατμισοδιαπνοής από τα φύλλα. Επομένως, τα δάση που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αστικές περιοχές μπορούν να μετριάσουν το φαινόμενο και να δροσίσουν τον αέρα που πνέει προς την πόλη, μειώνοντας το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Κατά συνέπεια, εάν ένα τέτοιο δάσος καταστρέφεται ή καίγεται, το μικροκλίμα μιας γειτονικής πόλης θα επηρεαστεί και θα παρατηρηθούν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα. Επιπλέον, το κάψιμο των μεγάλων ποσοτήτων βιομάζας κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών προκαλεί την εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένου των PM10 και PM2,5 που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Απόσπασμα από αυτή την ιστοσελίδα.

Αφιερώνουμε τόσο χώρο σε αυτό το θέμα, γιατί επηρεάζει άμεσα χωρίς να το καταλαβαίνουμε, τη ζωή μας.
Ελπίζουμε να προσφέραμε αρκετές πληροφορίες πάνω στο φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Στην πόλη μας, λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη»(που αναφέρουμε πάλι στον τομέα της πόλης μας), καθώς και κινηματογραφική λέσχη, η οποία προβάλλει αξιόλογες ταινίες. Επίσης, φέρνει πολλές φορές τους δημιουργούς των ταινιών που προβάλλει για συζήτηση με το κοινό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παραστάσεις που φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι στο Δημοτικό Άλσος «Δημήτριος Κιντής». Εκεί φιλοξενούνται συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, όπως επίσης και μαθητικές εκδηλώσεις μέσα σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο. Τέλος, υπάρχει και Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά ο αριθμός των βιβλίων της είναι μικρός και δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σύγχρονο υλικό. Βέβαια συνεχώς γίνονται βήματα προόδου και ελπίζουμε, σε λίγα χρόνια να γίνει μία πλήρως εξοπλισμένη βιβλιοθήκη.
Η Ηλιούπολη διαθέτει αρκετούς αθλητικούς χώρους, όπως το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομώνυμης ομάδας, κλειστό γυμναστήριο, ανοιχτό κολυμβητήριο, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και πολλά άλλα.



Διαθέτει, επίσης, πολλά αθλητικά σωματεία, μερικά από τα οποία είναι η Ηλιούπολη, ο Χαραυγιακός, η Διάνα και ο Φωστήρας. Επίσης ο δήμος Ηλιούπολης διοργανώνει και κάποια αθλητικά προγράμματα, για ανθρώπους κάθε ηλικίας σε πολλά διαφορετικά αθλήματα. Τα σωματεία αυτά αποτελούν φυτώρια μελλοντικών αθλητών. Διοργανώνει, τέλος, κάθε χρόνο τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϋ.
Την Ηλιούπολη επέλεξαν και ως τόπο κατοικίας τους πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Απέργης, ο Λάκης Κομνηνός και παλιότερα η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου.
Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί μετανάστες που συμβιώνουν αρμονικά με τον τοπικό πληθυσμό.